2006-04-18

Uraanin kysynnän kasvu

Uraanimarkkinat ovat olleet kovassa nousussa vuodesta 2003 (graafi).

Supply/Demand tilanteen sanotaan tällä hetkellä olevan sellainen että kaivokset tuottavat vain 55% maailman uraanin tarpeesta. Kuulostaa varsin kestämättömältä tilanteelta. Tuotantovajetta on katettu aikaisemmista varastoista, jotka ovat tietenkin vähenemään päin. Melkoisesti uraania on tullut entisen Neuvostoliiton ydinaseiden purkuohjelman seurauksena (ydinaseista saadaan korkealle rikastettua uraania, joka laimennetaan ydinvoimaloihin sopivaksi). Tuo projekti loppuu lähivuosina ja tiedä vaikka Putin lopettaisi koko ohjelman ennenaikojaan, koska varmasti tarvitsisivat tuon uraanin itsekin.

Ilmaston lämpeneminen ja fossiilisten polttoaineiden kallistuminen niiden aiheuttamien ongelmien lisäksi on johtanut viime vuosina siihen että useat maat ympäri maailmaa ovat aloittaneet uusien ydinvoimaloiden suunnittelun. Se tulee olemaan lähitulevaisuudessa ainoa keino saada energiaa lisää suuressa mittakaavassa. Uskon vaihtoehtoisten energiamuotojen kehittelyyn mutta ne ovatkäytännössä marginaalisia vielä useita vuosia ellei vuosikymmeniä.

Uraanin tuotanto on jäljessä kysyntää jo tällä hetkellä niin mitä sitten kun maailmaan rakennetaan kymmeniä tai satoja ydinvoimaloita lisää...

Alla aivan uusi haastattelu liittyen uraaniin ja siihen liittyviin sijoituksiin. Suosittelen lukemista.

April 17, 2006 - By James Finch

Interview: Sprott Market Strategist: Explosion in Nuclear Energy Demand Coming. A Conversation with Kevin Bambrough Sprott Asset Management Uranium Strategist. (HTML) (PDF)

-----

Lisää uraanista ja uraaniyhtiöstä lähiaikoina.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home