2006-04-16

Markkinoille menemisestä tällä hetkellä


Markkinat ovat olleet melko kovassa nousussa viimeiset 7-8kk. Bullien kestoa on usein vaikea arvioida ja on helppoa hypätä kyydistä pois liian aikaisin. Tarkkojen huippujenkaan määritteleminen ei ole helppoa. Kovan nousun jälkeen voi arvioida kuitenkin että rekyylin mahdollisuus on kasvanut. Melkein pystysuorat hinnannousut ovat usein huipun merkki.

13.4.2006 Bloomberg raportoi kuparin hinnan nousseen uuteen huippunsa seitsemänä peräkkäisenä trading päivänä. Samassa raportissa myös todetaan että kuparin kysyntä kasvanee 5.4% vuonna 2006 ja kysyntä ylittää tuotannon 10 000 tonnilla (mikä ei tunnu sinänsä olevan kovin paljoa koko vuoden kulutuksesta 17.9M tonnia). Varastojen taso Lontossa (LME) on 111 650 tonnia mikä vastaa alle kolmen päivän globaalia kulutusta.




Hopean hinta on myös noussut pitkän ajan huippuunsa






Hopean hinta nousi jyrkästi vuoden 2003 lokakuusta (4.8USD/oz) 2004 maaliskuun loppuun (8.2USD/oz), jonka jälkeen hinta laski jyrkästi kuukaudessa tasolle 5.5USD/oz.



Tuota rajua nousua seurasi puolentoista vuoden hiljaisempi konsolidoimisjakso.

Maaliskuun lopussa 2004 monet kaivososakkeet (erityisesti kulta ja hopea) olivat myös nousseet jyrkästi. Metallien hintojen raju lasku sai osakkeet myös laskuun. Noiden osakkeiden hintojen toipuminen on joidenkin yhtiöiden kohdalla kestänyt tähän päivään saakka (monilla 1-2v). Yhtiöillä, joilla ei ole osoitettuja varantoja ja joiden arvo on lähinnä sijoittajien unelmissa niin niissä romahduksesta toipuminen on tietysti vienyt pisimpään koska niissä ei ole fundamentaalista arvoa varantojen ja resurssien muodossa. Kannattaa siis olla tarkkana minkälaiseen firmaan rahojaan laittaa. Monissa kaivososakkeissa arvostustasot ovat liian korkealla tällä hetkellä fundien puolesta, monissa kyllä hinta on sitten myös aliarvostettu paljonkin pitkällä tähtäimellä.


Kannattaa olla siis varovainen...

2 Comments:

At 7:24 PM, Anonymous Anonymous said...

Kiitos hyvistä käppyröistä. Tosiaankin jyrkkää on nousu ollut.
Jonkinlainen rommaus pitäisi siis olla luvassa , vai ??

TV: Eräs AP-areenalta

 
At 7:29 PM, Blogger sku said...

laskuja on vaikea ennustaa (ainakin jos ei osaa elliotwaveja hyvin ja niilläkin sen ajoitus on hankalaa). Bull Run:t saattaa kestää pitkään.

Meinaan vaan että todennäköisyys kasvaa jyrkän nousun jälkeen. Isommat rekyylit ovat melkein aina tapahtuneet tuollaisen jyrkän nousun jälkeen. Eri mittarit alkaa osoittaa punaista... esim. RSI on melko korkealla, tasolla josta rekyylit ovat alkaneet. Markkinoille meneminen longiksi tällä hetkellä on rohkeaa.. tosin ei tiedä montako viikkoa edelleen jatkuu sama meno... 0 - 99 (?)..

 

Post a Comment

<< Home